Kiinteistöpalvelualalle uusi TES!

14.3.2022

Kiinteistöpalvelualan työehtosopimus

Sopimuskausi: 1.3.2022 - 29.2.2024 


Mitä uutta edelliseen työehtosopimukseen verrattuna?


Uudet palkat

Palkkataulukot ovat voimassa 1.3.2022–28.2.2023. (Taulukko lisätään myöhemmin)

Palkkoihin 2 % prosentin yleiskorotus

Kiinteistöpalvelualalle tulee 2 prosentin yleiskorotus taulukkopalkkoihin, henkilökohtaisiin palkkoihin, ilta-, yö- ja vuorolisiin, päivystyskorvauksiin sekä luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun korvauksiin.

Alan palkkoja korotetaan 2 % 1.6.2022 alkaen.

Sopimuskauden toisesta palkankorotuksesta sovitaan 15.1.2023 mennessä. Jos yhteisymmärrykseen ei päästä, voidaan työehtosopimus irtisanoa päättymään 28.2.2023.

Talonmiehet ja pistepalkkaiset siivoojat

Talonmiehen työtä ja pistepalkkaisia siivoojia koskevan pöytäkirjan pistearvoja, vähimmäispalkkoja ja perustuntipalkkoja korotetaan myös 2 prosenttia 1.6.2022 lukien.


Todelliset työtunnit osaksi työsopimusta

PAM tavoitteli muutoksia, joiden myötä yhtä useammalla nykyisellä osa-aikatyöntekijällä olisi mahdollisuus saada lisää työtunteja työsopimukseensa. Tässä onnistuimme.

Työnantajan ja osa-aikaisen työntekijän pitää vähintään 12 kuukauden välein tarkastella vastaako toteutunut työaika työsopimuksessa ollutta työaikaa. Jos toteutunut työaika on ollut pidempi, niin työntekijä voi pyytää työnantajaa muuttamaan työsopimuksessa oleva työaika todellista työaikaa vastaavaksi. Työnantajan on annettava perusteltu vastaus työntekijän pyyntöön.

Työryhmä valmistelee arkipyhäkorvausjärjestelmän uudistamisen

PAMin tavoitteena on saada kaikille työntekijöille oikeudenmukainen arkipyhäjärjestelmä.

Sovintoehdotuksen mukaisesti PAM ja Kiinteistötyönantajat perustavat työryhmän uudistamaan arkipyhäjärjestelmää. Työryhmän pitää saada työnsä valmiiksi ennen 31.12.2023 ja uudet järjestelmät otetaan käyttöön vuoden 2025 alusta.

Työsopimuksen suosituslomake

PAMin tavoitteena on ollut puuttua joidenkin työnantajien käytäntöön, että työntekijä saadaan jo työsopimuksessa luopumaan oikeuksistaan esimerkiksi viikonloppuvapaisiin tai suostuvat kuusipäiväiseen työviikkoon tai lisätyöhön.

Työehtosopimuksen liitteeksi on nyt saatu PAMin ja Kiinteistötyönantajien yhteinen työsopimuspohja (linkki), jonka käyttöä suositellaan.

Lomautusilmoitusajan lyhentäminen sopimalla

Työpaikkakohtaisesti on mahdollista sopia lomautusilmoitusajan lyhentämisestä 7 päivään.


Muita muutoksia

  • Työryhmä sovittaa yhteen työehtosopimuksen kirjaukset äitiys ja isyysvapaista uuden perhevapaauudistuksen mukaiseksi 31.5.2022 mennessä. Toteutus ei lisää kustannuksia tai palkallisten vapaapäivien kokonaismäärää.
  • Työryhmä päivittää yhteistoimintasopimuksen vastaamaan teknisesti uutta yhteistoimintalakia.
  • Teknisenä korjauksena poistetaan kaikki kirjaukset, jotka viittaavat kikyyn eli kilpailukykysopimuksen työajanpidennyksiin.